CJC Jensen D10 Desorber

CJC Jensen D10 Compacte efficiënte Desorber

RMN heeft een CJC Jensen D10 Desorber aan zijn klant geleverd voor het verwijderen van water uit de olie in het boegschroef systeem.

TOEPASSING

Deze specifieke Desorber D10 is een zeer compacte en meest efficiënte Desorber die wordt gebruikt voor het verwijderen van vrij, opgelost en geëmulgeerd water uit oliën.

De belangrijkste Maritieme toepassingen zijn:

  • Boegschroeven
  • Stern tubes
  • Hydraulische toepassingen
  • Synthetische vloeistoffen
  • Compacte tandwielkasten met kleine hoeveelheden olie

Voor EAL’s/Biologisch afbreekbare oliën:

  • Esters
  • PAG’S
  • PAO’S
  • Geëmulgeerde oliën

KLANTVOORDELEN

Het vermogen van CJC Desorbers om water te verwijderen wordt niet beïnvloed door viscositeit en additievenpakket. De Desorber behandelt zowel minerale oliën als synthetische vloeistoffen en kan zelfs stabiele emulsies breken. De Desorber-serie kan grotere hoeveelheden water verwijderen en kan het watergehalte in systemen zeer laag houden. Het verwijdert water, zelfs uit geëmulgeerde olie. Het verlengt de levensduur van zowel olie als componenten met een factor 3-4. Voorkomt ongecontroleerde uitval en verlaagt de onderhoudskosten. Het compacte formaat van de unit past door de meeste luiken. Compatibel met door EAL goedgekeurde vloeistoffen die esters of glycol bevatten.

FUNCTIE

Het desorptieproces is gebaseerd op het principe dat verwarmde lucht effectief grote hoeveelheden water kan vasthouden. In de Desorber wordt de olie, voorverwarmd tot 60°C en opgevangen door een tegenstroom van koude droge lucht. De lucht wordt door de hete olie zeer snel opgewarmd en absorbeert eventueel in de olie aanwezig water, totdat de lucht verzadigd is. De warme, vochtige lucht wordt vervolgens gekoeld om het water via een afvoerleiding te laten condenseren. De unit is gemaakt van roestvrij staal. Verder levert de unit externe signalen zoals; een lopend alarm en een standaard-alarm. Optioneel verkrijgbaar met omschakelkleppen. De Desorber kan op meerdere systemen worden gebruikt.

FEITEN

Water in olie leidt tot verandering in viscositeit, verminderd filtervermogen, verminderde smering, vorming van roest en bacteriegroei en verhoogde afbraak van de olie – allemaal factoren die leiden tot een kortere levensduur van zowel systeemcomponenten als olie.

De Combi Unit verwijdert ook deeltjes uit de olie die er doorheen gaat. Het filter heeft een filtratieclassificatie van 3 micron absoluut en 0,8 micron nominaal. De unit is uitgerust met een drukschakelaarfunctie om te melden wanneer het CJC-filterelement moet worden vervangen. Het filtratieproces wordt uitgevoerd door de afzonderlijke pomp die olie uit het hoofdsysteem trekt en door het fijne filter laat gaan, de filterbasis verlaat en terug gaat naar het hoofdsysteem.

DNV-GL

Het classificatiebureau DNV-GL (in hun technische e-nieuwsbrief van 12 juni 2013) heeft verklaard dat, voor hun schone Design Class Notification:

Als een biologisch afbreekbare olie wordt gebruikt, moet er een systeem zijn om het watergehalte van de olie onder controle te houden.