Problemen met Scrubber huiddoorvoerleidingen opgelost met Wencon

Wencon Beschermende Coating Systemen voor stalen uitlaatgassenwasser afvoerpijpstukken

Tegenwoordig zijn er wereldwijd duizenden zeegaande schepen die gebruik maken van een uitlaatgassenwasser ofwel een scrubber. Veel van deze schepen hebben een open systeem waarbij het waswater door een leiding via een opening in de scheepshuid onder de waterlijn het schip verlaat. Doordat dit afvalwater van het was-proces corrosief is met een enorm lage pH-waarde ontstaan er problemen aan de stalen afvoerleidingdelen. Dit is een kritiek onderdeel van het systeem dat verbonden is met de overboord opening van de scheepsromp. Op het moment dat zich een ernstig probleem aan dit koolstofstalen leidingdeel ontstaat vormt zich vaak een serieuze lekkage. Hierdoor zal het schip te maken krijgen met binnendringen van zeewater in ruimtes als de machinekamer, laadruimen of ballasttanks. Dit is voor het schip en bemanning een extreem ernstige situatie. In sommige gevallen gebeurt dit al binnen  ongeveer 1 jaar of minder. De oorzaak van de versnelde corrosie kan meest worden gevonden in het ontbreken van goed aangebrachte beschermende coatings of verf aan de binnenzijde van deze buissectie, de lassen, flenzen, en scheepshuidbeplating nabij de waswaterafvoer, of de aangebrachte coating is niet bestand tegen het waswater met een lage pH-waarde. Dit alles resulteert altijd in dure reparaties, omdat het schip voor droogdok naar een scheepswerf moet, wat zeer kostbaar is.

WENCON en RMN zijn inmiddels al een aantal jaren betrokken bij diversen reparatiemethodes voor de scrubber corrosie problemen. Met de juiste speciale Wencon Coatings en de door Wencon en RMN ontwikkelde applicatie richtlijnen hebben we met elkaar het juiste resultaat bereikt. Duikerinspecties na 1 en 2 jaar lieten geen negatief effect zien op de Wencon Coatings en geen corrosie meer op de behandelde onderdelen. Bij dit soort toepassingen wordt van geval tot geval bekeken of reparatie van het onderdeel nog mogelijk is. Soms moet er een nieuwe buissectie worden gefabriceerd , waarop vervolgens de juiste dikte van de speciale Wencon Epoxy Coating wordt aangebracht.

Ook voor reparaties aan de andere delen van de uitlaatgaswasinstallatie heeft Wencon samen met haar partners reparatiemethodes ontwikkeld. Voor de GRE-leidingsystemen heeft Wencon speciale GRE-reparatiesets ontwikkeld.

Voor aanvullende informatie over dit specifieke item en andere (koude) reparatiemethoden adviseren wij u graag. Interesse neem dan contact op met onze Wencon Product Specialisten.